Smokey John

Dé site over ambachtelijk vis roken
≡ Menu Keuze

Paling Roken

Ierse Lijnaal Roken – Wilde Paling Ierland

Ierse Lijnaal gevangenIerse lijnaal of te wel wilde paling uit Ierland is een palingsoort die eigenlijk alleen in de maanden mei tot en met september goed verkrijgbaar is. Deze paling wordt door de roker zeer gewaardeerd vanwege de smaak en zachtheid van het visvlees. Maar hoe moet je deze Ierse lijnaal nu roken? Gaat dat heel anders dan gewone kweekpaling of kan iedereen dit zo doen? Ik zal het je uitleggen.

Waar komt de lijnaal vandaan?

De lijnaal komt uit Ierland en … Lees verder in dit artikel >>

Verschillende soorten paling om te roken

twee palingenEr zijn natuurlijk verschillende soorten paling om te roken, dat zul je inmiddels wel gemerkt hebben. De meest gebruikte soort is de kweekpaling omdat die nu eenmaal makkelijk verkrijgbaar is via de kwekers en handelaars. In Nederland is de gewone paling van soort Anguilla anguilla. Maar hoe zit het nu met die andere soorten aal of paling? Wat zijn de benamingen en hoe komen ze daaraan?

De kweekpaling

Eigenlijk is dit helemaal geen totaal gekweekt product maar is jonge glasaal in het wild gevangen en daarna opgekweekt tot de paling die je zo kunt roken. Tussen de diverse kwekers is wel wat verschil in bijvoorbeeld huiddikte, smaak en kleur maar de meeste paling die … lees verder in het bericht over verschillende soorten paling om te roken

Paling liggend roken

paling liggend op het roosterJe kunt paling ook liggend roken in plaats van hangend en wel op twee manieren. Heel handig als je bijvoorbeeld alleen een tafelmodel rookoven hebt. Ik zal je vertellen hoe je vier palingen liggend kunt roken met meteen een andere manier van pekelen.

Paling liggend roken

Wat heb je nodig?

Paling roken met een rookoven op gas

gasbrander met slangTegenwoordig zijn er veel verschillende soorten rookovens op de markt. Je kunt dus ook vis roken met behulp van een soort brander in je rookoven. De brander op gas zorgt voor verwarming en voor het smeulen van je rookmeel.

In tegenstelling tot het roken met een vuurtje van hout kun je met een gasbrander de temperatuur vrij constant regelen. Het grote nadeel is wel dat als de vlam van de brander uitwaait er gas in je oven stroomt die niet zo lekker ruikt en in de vis trekt. Je zult dus goed in de gaten moeten houden dat je vlam aan blijft. Voldoende zuurstof toevoegen is dus van wezenlijk belang om je vlam aan te houden.

Paling roken met behulp van gas en een brander

Je hebt allereerst natuurlijk een rookoven nodig waar een gasaansluiting in gemaakt kan worden of waar standaard een brander in past. Denk hierbij altijd om de veiligheid want je werkt toch met een zeer brandbaar instrument. Je hebt ook rekening gehouden met voldoende luchtafvoer zodat de boel niet smoort.  Mooi zo!

We kunnen beginnen. … Lees verder in dit artikel >>

Gerookte paling bewaren, hoe doe je dat eigenlijk?

gerookte palingGerookte paling bewaren

Je bent lekker aan het roken geweest en hebt een flink portie paling gerookt. Eigenlijk zou je wat pas gerookte rookaal willen bewaren maar hoe moet dat nu zodat je die lekkere smaak en de vetten niet kwijt raakt. Hoe moet je het bewaren is een vraag die vaak aan mij gesteld wordt. Kan de paling in de koelkast of in de vriezer of moet het buiten de koeling blijven?
Smokey John geeft tips over het bewaren en verpakken van door jezelf gerookte lekkernijen.

Hoe verpak je de paling, net na het roken?

Als de paling net gerookt is, voelt hij nog warm aan. Je kan hem niet zomaar even in de koelkast doen. Laat de gerookte paling eerst even een tijdje afkoelen in de buitenlucht. Ze zijn gerookt dus daarmee ook geconserveerd.

Wanneer je de paling toch wilt verpakken omdat iemand iets wil meenemen, kun je het beste een vetvrij papiertje nemen. Zo’n wit vel net als bij de visboer of de chinees werkt prima. Bij een speciaalzaak voor verpakkingsmiddelen kun je ook speciaal inpak papier voor vis krijgen waar een mooie opdruk op staat.

Lieve mensen, neem alstublieft geen … Lees verder in dit artikel >>