Zaterdag 12 mei organiseert Rokerij Groep aan Zee bij Café de Doppe een palingrookwedstrijd in Vollenhove.
Smokey John is dit jaar ook van de partij om dit mooie ambacht te gaan uitvoeren. Waarschijnlijk ga ik heen met de kleine RVS rookkast. Natuurlijk ga ik je op de hoogte houden van de voorbereidingen en de afloop van dit evenement. Er zullen zo’n 20 deelnemers zijn en ook is er een visboer die voor de inwendige mens kan zorgen. Het zal weer een heel festijn gaan worden in de Kerkstraat.
update: 13-05-2012
Het was een zeer geslaagde dag. We mochten met het weer niet klagen, een paar spatjes regen en een hagelbuitje, maar verder scheen het zonnetje ook op zijn tijd.
Tjah, wat kan ik over het roken vertellen? Er waren dus maar liefst 20 rooktonnen en rookkasten met de bijbehorende rookfanaten op deze wedstrijd af gekomen. Helaas zat ik volgens de jury niet bij de eerste 19!
Een drukke bedoening rondom Café de Doppe was het dus zeker. Ik had inderdaad mijn RVS kastje meegenomen om de wedstrijd palingen in te roken. Thuis had ik het kastje nog even voorzien van een paar nieuwe popnagels en de RVS rookoven kon ook nog wel een stevige poetsbeurt gebruiken dus zo geschiede.
De wedstrijdpaling werd aangeleverd met een kenmerk zodat deze goed herkenbaar was, want je moest er twee van de drie inleveren voor de jury. Ik had een paar pondjes meer besteld zodat de kast een beetje gevuld was. Eerst heb ik de Ierse lijnaal schoon gemaakt en nagelopen. Hierna gingen ze in een pekelbadje van water, zout en een beetje bruine suiker. Zo’n 55 minuten later hingen ze aan de speten. het drogen kon beginnen. Heel rustig aan boven een paar gloeiende kooltjes ging het drogen vrij voorspoedig.
Toen ze aardig droog waren kon het garen beginnen, dus werd het vuurtje wat opgestookt. Mijn temperatuur meter liet mij helaas een beetje in de steek, dus een tweede meter dus had ik de tweede meter er maar bij gepakt. Het ouderwetse voelen aan de kast gebruik ik ook nog steeds, dus ik was er nog op tijd bij. De paling leek redelijk snel gaar dus ging al vrij rap de rook erover. Na het roken was de paling redelijk op kleur met een paar lichtere plekken op sommige buikjes. Waarschijnlijk had de paling met de snijranden over elkaar gehangen en is die van elkaar gegaan bij het naar binnen krullen van de paling. de buiken stonden in ieder geval niet open en er waren geen verbrande staarten.
Ik haalde er wat paling uit om te testen. OEI, de eerste de beste paling was nog niet gaar! Meteen de paling maar weer teruggehangen in de kast en het vuurtje maar weer opgestookt. Zonde van de kleur want de huid word dan dus zwarter als je gehoopt had. Maar als de smaak dan maar goed is, dat vergoed veel. De huid van de Ierse lijnaal, ook wel wilde Ierse paling genoemd is een stuk dunner dan de kweekpaling die ik meestal gebruik. Het visvlees is ook veel zachter en daarom is de paling ook meer geschikt om zo van het graatje te eten. Kweekpaling is veel meer geschikt voor op een toastje en heeft een stevigere bijt.
Al met al na 15 minuten extra garing toch mijn paling maar ingeleverd, want ze zagen er nog best wel goed uit. Ik had een paling zelf even geproefd, maar hij kwam niet helemaal lekker van de graat bij het buikgedeelte. Een tweede paling was een stuk beter en had ook een zoutere smaak. Er zat dus verschil in de paling onderling.
Welke fouten heb ik gemaakt bij het roken de paling?
Ik heb de paling 1 voor 1 schoongemaakt en in het pekelwater gedaan. Ook heb ik ze weer 1 voor 1 uit het pekelwater gehaald om aan de speten te rijgen. Hierdoor ontstaat dus smaakverschil in zout.
Niet goed genoeg gekeken of de paling wel gaar was, waardoor ik nogmaals de paling hitte moest geven na het roken.
De dunne paling had ik korter moeten zouten en garen, en de dikke wat langer. De wedstrijdpaling was trouwens behoorlijk dik.
Helaas kan het ook een keertje mislukken, volgende keer beter.
Update: 14-05-2012
Met Moederdag toch nog even van de paling gesnoept en ik vond ze vandaag veel lekkerder dan gisteren. Alle paling kwam nu wel goed van de graat en mooi van het vel. Ze waren lekker vet en zeer goed van zoutgehalte, raar hè. We hebben er met zijn allen toch nog lekker van gesnoept!!!!
Plaats zelf een reactie