Forel roken doe je zelf in je eigen rookoven. Als je weet hoe je forel kunt roken is het natuurlijk een koud kunstje. Je kunt de forellen hangend roken maar liggend in een tafelmodel rookoven.
Wil jij weten hoe je heerlijke forellen zelf warm kunt roken? Lees dan vlug verder…
Vangen van forel
Je kunt aan forel komen door naar een forellenvijver te gaan en dan zelf een forelletje te vangen. Meestal heb je hier meelwormen of maden voor nodig want die lusten ze graag. Met kunstaas kun je ze ook wel vangen. Vliegvissen op forel is ook nog een mogelijkheid.
Heb je een forel gevangen maak hem dan directdood door met een voorwerp zoals een visdoder (priest) een ferme tik boven op de kop te geven. Maak daarna meteen de forel schoon door de ingewanden en de kieuwen te verwijderen en de forel goed schoon te spoelen.
Ben je niet zo’n visser? Je kunt forel natuurlijk ook bij een vishandelaar of zelfs via internet verkrijgen. Ze kunnen voor jou de forel alvast schoonmaken en eventueel pekelen.
Het pekelen van forel
Forel laat zich gemakkelijk pekelen in een emmer met zout wateroplossing. Vul een emmer met 7 liter koud leidingwater, doe hierbij 500 gram keukenzout en roer het geheel tot het zout is opgelost. Eventueel kun je nog kruiden toevoegen zoals kruidnagel, laurier, jeneverbessen of viskruiden. Nadat je de vis nog een keer goed hebt nagelopen en extra schoon hebt gemaakt stop je ze in het zoute water. Laat de forel ongeveer anderhalf tot twee uur “zwemmen” zodat de vis goed gepekeld is. Na het pekelen spoel je de forel even kort af om zoutresten of kruiden op de huid te voorkomen. Nu kunnen we gaan beginnen met het ophangen van de forellen om ze warm te gaan roken.
Het ophangen van de forel
De forel is een zachte vissoort die moeilijk aan de speet blijft hangen. Vaak wordt hij aan de speet geregen en valt hij er tijdens het roken helaas vanaf. Je kunt er voor kiezen om de forel liggend te roken. Leg hem dan met de buik naar boven op een rooster zodat het vocht er uit kan dampen maar het vet erin blijft zitten.
Voor het ophangen kun je de forel borgen met een ijzerdraadje of je maakt gebruik van speciale RVS rookhaken om de forel te borgen langs de ruggengraat. Als je hengelsport artikelen in huis hebt kun je een paar haken met grote ogen aaneen rijgen en die vasthaken binnen in de forel bij de ruggengraat. Gebruik de bovenste haak omgekeerd om de vis aan je speet te hangen. Of gebruik een dreg aan aan een stalen onderlijn. Prik de dreg binnen in de forel met twee haken links en rechts van de ruggengraat. Gebruik de onderlijn om je forel aan je speet te hangen.
De rookhaak op de foto werkt het beste.
Forel voordrogen
Je kunt de forel aan de rookhaak nog even een kwartiertje laten voordrogen buiten de kast. Gebruik eventueel een vliegenkast met horrengaas.
De forellen zijn nu lekker uitgedruppeld en kunnen in de rookoven. In de smoker kun je de forellen verder drogen bij een temperatuur van ongeveer 40 graden Celsius. Stook daarvoor een klein vuurtje in je rookoven. Je droogt de forel gedurende een kwartier tot half uur na. Bij dikke jongens kan het zelfs nog wel veel langer duren. Check af en toe of de forel al droog is van buiten en of er geen vocht meer in de buik zit.
Forellen garen
Nu kunnen we gaan garen door het vuur wat op te stoken. Laat de temperatuur langzaam oplopen tot een graad of vijfenzeventig. Rustig aan hoor, anders springen de buiken helemaal open. Gedurende een minuut of tien probeer je de temperatuur op 75 graden te houden. Als het huidje van de forel al makkelijk loslaat en hij ziet er bij de graat niet meer glazig uit is hij gaar. Check met een kernthermometer nog even de temperatuur (63 – 68 graden) en daarna gooi je wat rookmot of krullen op het vuur. In ongeveer anderhalf uur rook je de forel.
Forel roken
Door regelmatig op je gloeiende hout wat rookmot te strooien en je kastdeur en schoorsteen wat dicht te doen ontstaat rookontwikkeling. Laat wel wat rook ontsnappen anders verstikt de hele boel en gaat je forel zuur smaken. Heb je geen schoorsteen? Maak dan gebruik van de bekende jute zak. Laat de temperatuur dalen naar zo’n 50 graden Celsius en blijf ondertussen lekker doorroken. Je krijgt vanzelf een mooie gouden gloed op je forel en als je tevreden bent haal je de forel eruit om heerlijk op te peuzelen. Denk wel om de graatjes….. en tel je vingers even na als je gegeten hebt.
Forel koud roken
Je kunt de forel ook koud roken. Hierbij komt de temperatuur niet boven de dertig graden. De forel wordt dan vaak eerst gefileerd en de zijdes worden dan ingewreven met kruiden en zout. Na twee tot drie uur wordt de forel kort afgespoeld met koud water en daarna meteen weer droog gedept met keukenpapier. Hierna laten we de forellen nog drogen gedurende een paar uur. Dit kan eventueel in de rookoven of in een vliegenkast.
De forel kun je nu heel rustig gaan roken met de “koud rook methode”. Hierbij mag de temperatuur niet boven de 30 graden Celsius komen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een gloeiend kooltje die je tegen een bergje rookmot aanlegt. De rookmot gaat vanzelf gloeien en roken. Of probeer het eens met een eierdoos gevuld met rookmeel. De eierdoos steek je aan één kant aan en die laat je langzaam opbranden. Afhankelijk van de dikte van de forel zal deze klaar zijn na drie tot twaalf uur roken. Hoe lager de temperatuur hoe langer het duurt, hoe langer het duurt, des te intenser en exclusiever de smaak.
Mario zegt
Hoi, even een vraagje, ik lees hier dat jullie forel garen en roken in een dik uurtje, maar dan vraag ik me af halen jullie de kerntemperatuur van 64 graden, bij mij duurt het garen en roken bij een temperatuur van 85 graden zo een viertal uurtjes het zijn meestal forellen van rond de 700gr.
Is dit normaal of houden jullie een hogere temperatuur aan.
Smokey John zegt
Hoi Mario,
de forel die ik hier heb gerookt zijn rond de 350 gram, dan is het sneller gaar en klaar! Ik ben met drogen en garen/roken ook wel 2,5 uur bezig hoor. Als je heter dan 80 graden gaat kunnen de eiwitten er uit gaan lopen en zal de forel iets droger kunnen worden. Maar misschien gaat dit op jouw manier en in jouw kast juist wel het beste! Heb je nog een mooie foto van je gerookte forel?
Groetjes Smokey John
Stefan Jongman zegt
Heel veel info van deze site gehaald, dank daarvoor! Ben nu bezig met 4 zalmforellen, 1goudforel en 7 regenboogjes. Dit alles in mijn “archiefroker”
Smokey John zegt
Gaaf Stefan!
jehonnes vd Heide zegt
Hallo John,
Ik heb dit jaar een rookton gemaakt en ben nog lerende. Telkens wanneer ik het internet opzoek voor een tip o.i.d. kom ik op jouw site terecht. Een duidelijke, toegankelijke en uitgebreide site, waarvoor mijn complimenten!
Afijn, terzake! Het palingroken heb ik nu al aardig onder de knie, dus werd het tijd voor een volgende stap: forel.
We hebben een paar van deze vissen gevangen in een forelpoel, klaar gemaakt en de week erna gerookt.
Nu begrijp ik dat er bij vis uit een stilstaande vijver vaker een beetje een moddersmaak aan zit, maar wil dit toch minimaliseren. heb je misschien een paar tipjes welke ik toe kan passen, ik kan er maar weinig over vinden.
Alvast bedankt, groeten Jehonnes
Smokey John zegt
De grondsmaak is lastig te verwijderen. Normaal gesproken zou de vis een tijdje in schoon water moeten zwemmen om iets van de grondsmaak kwijt te raken. Soms helpt een kruidig pekelbad de boel te maskeren. Een druppeltje azijn schijnt ook iets te doen. Succes
Stef zegt
de grondsmaak bij forel komt voor een groot deel uit het bloed wat nog aan de graat zit en de kieuwen, beide dien je heel grondig te verwijderen bij het schoonmaken van de vis. neem voor het bloedvrij maken van de graat best een smalle stijve borstel of een oude tandenborstel.
Smokey John zegt
Prima tip Stef!
Leen zegt
Dag John,
Jaarlijks snoei ik mijn fruitbomen (appel, peer, pruim). Kan ik het snoeihout gebruiken om te roken?
Smokey John zegt
Indien het onbespoten is en na het snoeien goed gedroogd zou je het een keer kunnen proberen…
Ronald zegt
Kan prima. Het hout circa 1.5 uur in je gewone keuken oven doen op 175 graden. Als het in een keer breekt zonder dat er slierten vast blijven zitten is het goed. Ik doe het altijd met pruim en peer hout uit de tuin. Nadeel is wel dat de bomen steeds kleiner worden
Piet Beks zegt
Mijn recept voor 8 forellen:
4 liter water, 160 gram zout, 4 eetlepels azijn,
4 afgestreken eetlepels gemalen peper.
9 uur in deze oplossing laten zwemmen, daarna
goed afspoelen en afdrogen. Ophangen in de rookton om te drogen ( min. 2 uur ) Dan 45 min. garen max. 120 graden en temp. laten zakken tot 80 graden, rookmot toevoegen gedurende 30 min.om te roken. Succes verzekerd !
Smokey John zegt
Mooi Piet!
Ard zegt
Beste John,
afgelopen zondag heb ik forel gerookt in de rookton en het smaakte echt verrukkelijk. Ik heb jou voorschrift echter wel een beetje aangepast aan de middelen die ik voorhanden had.
Voor het pekelen heb ik gebruik gemaakt van een cakevorm, 750ml water en naar verhouding zout toevoegen (met de aangegeven kruiden) en daar de forel in gelegd. Enkel de bek en de staartvin kwam een beetje boven het vloeistofoppervlak uit, dit zo een tijdje laten staan.
Eenmaal gepekeld heb ik, na afspoelen en drogen, de forel in een vissenklem gedaan (roostertjes een beetje geolied) en die heb ik naar beneden laten hangen in de rookton. Om er voor te zorgen dat de binnenkant van de forel een beetje open bleef zodat ook die goed rook kon pakken een paar rookhaken in gestopt. Dit had het gewenste resultaat, mooie gerookte kleur aan de binnenkant toen de forel klaar was.
Eenmaal klaar (weet niet meer hoe lang ik de forel er in heb gehangen) van binnen en van buiten een mooie kleur en het velletje liet met gemak los…. dit smaakt naar meer. Bedankt voor het recept!
Smokey John zegt
Graag gedaan!
Johan zegt
Beste John
Ik wil graag gefileerde forel filets roken op vuur vaste gaas maar het blijft aan het gaas vast plakken. Waar moet ik het gaas mee insmeren zonder dat de huid er aan vast plakt.
Mvg johan
Smokey John zegt
Soms helpt het als je zout op de velkant doet. Gaas insmeren met olie of zoiets helpt meestal niet. Heb je ook al eens een bakpapiertje geprobeerd?
groetjes Smokey John
Freddy vercruysse zegt
Hallo John,
Mag ik Forellen die ik uit de diepvries haalde en rookte, na het roken terug invriezen ?
Rook graag een leuke hoeveelheid en zou die dan graag verder bewaren in de diepvriezer.
Vriendelijke groetjes
Freddy
Smokey John zegt
Dat is geen probleem Freddy!
Vriezer van te voren op hoogste stand.
Pak ze bij voorkeur apart in en doe er niet te veel tegelijk in de vriezer in verband met de temperatuurstijging las het vriesvak niet zo groot is. Per 10 stuks en dan de vriezer weer even ze werk laten doen.
Groetjes Smokey John
Martin zegt
Is het ook beter om eerst in te vriezen daarna ontdooien en pekelen voir het roken of
Gelijk na vangst pekelen daarna invriezen en net voor roken ontdooien en drogen
Of maakt dat niet uit?
Smokey John zegt
Mijn voorkeur heeft eerst pekelen en dan invriezen. Maar het kan ook andersom Martin.
buysse Ronny zegt
Hello John,
Het volledig beschreven proces toegepast. Was heerlijk van smaak. Twee vraagjes : na het afkoelen had ik ze nog even in een koele ruimte geplaatst om verder op te stijven doch de ruimte rook na een kwartiertje al naar de rookgeur. Is dit normaal ? En als tweede vraag : 2 uur later een forel gegeten, was iets overgaar en smaakt en ruikt ook wat teveel naar rook. Heeft dit met te snel willen eten of met de duurtijd van roken te maken ? Heb dit zelfde probleem met koudgerookte zalm. Kan je advies over geven, dank alvast
Smokey John zegt
Hoi Ronny,
indien je te veel rooksmaak ervaart, kun je natuurlijk ook minder lang roken. Regelmatig je rook verversen geeft vaak ook een beter resultaat…
Succes en de groetjes
Smokey John
Freddy Vercruysse zegt
Hallo John,
Dank zij jouw talrijke tips , valt alles erg goed mee met het roken .
Heb hierbij een eigenlijk klein vraagje . Mijn forellen zijn na het roken prachtig bronskleurig en het vel is lekker glad en glanzend . Als ik ze echter laat liggen om ze ’s anderdaags te nuttigen, merk ik steevast dat het vel helemaal gerimpeld is ….. Doet niets af van de smaak, maar vind dat het oog ook wat mag hebben ! Waaraan is dit te wijten ? Als je gerookte makreel in de winkels koopt hebben die toch ook steeds een egaal glad lichaam .
Dank bij voorbaat ….
Vriendelijke groeten
Freddy
Ps; hierbij een foto !
Smokey John zegt
Het zal waarschijnlijk te maken hebben met het afkoelproces of het conserveren, maar ik heb geen duidelijk antwoord op je vraag. Misschien dat iemand anders het weet die dit leest.
Groetjes Smokey John
Henk zegt
Hallo John,
Ik heb voor de tweede forellen gerookt de tweede keer zijn ze volgens mij niet goed ze zijn papperig en waterig geworden wel zijn ze gaar het vlees laat makkelijk los van het vel en de smaak is ook goed. Wat is de oorzaak hiervan?
Alvast bedankt.
Groeten,
Henk lourens
Smokey John zegt
Nog langer drogen denk ik….
jan zegt
Hoi smoken John ik ga zaterdag forel roken.moet ik de schubben van de forel er ook afhalen?hoelang moet ik de forel roken en op welke temperatuur.en ik rook alleen met gedroogd eiken kan dat.
Gr jan
Smokey John zegt
Je hoeft de schubjes er niet af te halen bij forel. Wanneer de forel niet meer glazig is en een witte graat heeft is hij gaar (kerntemperatuur 63 – 68 graden)
Eiken is prima, geeft een lekkere sterke rooksmaak.
Jam Brouwer zegt
Super Dank je wel?
joop vermeulen zegt
Hallo John en andere lezers.
Ik rook in een Riva oven die ik aangepast heb met een electrisch element.
ik rook mijn forel, in eerste instantie, volgens recept van deze site. Als ik dit doe met mijn oventje dan zijn de forellen iets te gaar maar wel lekker. Waarom te gaar: ik gebruik de kerntemperatuur zoals geschreven door John. Echter om de mot aan het roken te krijgen ( riva met element) moet je meerdere malen de temp.opvoeren. ( mot op een bakje, oude magnatron, wat door het gloeien van het element gaat smeulen) de temp.loopt dus weer op en gaart de forel verder. Het resultaat is forel wat uitstekend smaakt ( volgens mijn omgeving ) maar te gaar is. Daarom het volgende geprobeerd: garen tot 60 graden daarna roken met mot voor ong. 1 uur temp. 50 gr.
daarna koud gerookt voor 5 uur. Resultaat:smaak goed, minder dradig.
Gaarne reactie en advies.
De forel hangt tijdens het roken waardoor iets droger daar het vet deels eruit loopt
Smokey John zegt
Het lijkt mij een prima plan maar je kan het ook eens proberen om te draaien. Dus eerst een paar uur koud roken. Dan droogt de forel ook goed. Daarna garen en nog een poefje rook eroverheen. Waarschijnlijk is de forel dan minder droog.
Gewoon proberen….succes er mee Joop!
Groet Smokey John
Bart zegt
Hoi John,
Ik heb laatst voor het eerst een paar forellen gerookt met jou beschrijving.
Ik kreeg de forellen heel moeilijk gaar, terwijl de temperatuur goed was.
Is 10 minuten op 75 graden niet veel te kort?
Ook had ik moeite om de temperatuur goed te krijgen en te houden. Heb je daar nog tips voor?
Groeten,
Bart
Smokey John zegt
Hoi Bart,
Je gaart langzaam naar de 75 graden toe. Dit duurt natuurlijk al een hele tijd. Het is best mogelijk dat je daar een uur mee bezig bent. De temperatuur van de vis zal steeds een stukje oplopen.
Het ligt natuurlijk ook aan het formaat forel. Indien je een zijde rookt is het zo klaar. Check dus de kerntemperatuur om te weten of hij gaar is. Bij 75 graden kasttemperatuur gaat de garing best snel namelijk.
Bart zegt
Hoi John,
Bedankt voor je antwoord!
Ik heb zaterdag weer een poging gedaan; ik heb de kasttemperatuur zelfs wat hoger laten oplopen tot 85 graden.
Na een kwartier de kerntemperatuur gemeten, en tot mijn verbazing was die nog maar 40 graden…. uiteindelijk nog een dik uur in de kast moeten laten voordat de temperatuur eindelijk 63 was.
Ik moet toch iets fout doen, maar wat?
Meet ik de kasttemperatuur misschien niet goed? Ik hang er een kernthermometer in (tussen de vissen), dat moet toch kunnen, of niet?
Ik gebruik trouwens zo’n goedkoop rond uitschuif-rookkastje, omdat ik eerst wilde proberen of ik het leuk vind. Zou het daarin anders moeten?
Groeten,
Bart
Smokey John zegt
Beste Bart,
je doet niets fout, je doet het op jouw manier omdat dit jouw kast is. De temperatuur meten met een kernthermometer in de kast geeft vaak snel een hoge waarde. Maar het gaat om het resultaat! Hoe was de forel?
Gewoon rustig aan garen en roken tot de gewenste gaarheid en kleur is bereikt…..
Groet Smokey John
Gunther zegt
Beste John
Wat een mooi forum heb je , complimenten
Nu heb ik sinds twee weken een rookoven met een elektrisch spiraal
Wat me nu al opvalt is dat er weinig recepten en gebruiksaanwijzingen zijn
Ik zou graag in contact komen met andere gebruikers om ervaringen uit te wisselen
Ben nu met de tweede lichting forel bezig
De eerste was goed gaar maar kreeg er te weinig rook meer overheen , moest anders te veel bijverwarmen
De tweede ronde nu direct met rookmot gestart, kan dan altijd nog nagaren
De derde ronde worden 2 grote zalmforellen
De smaak was goed , eerst maar een geproefd na de eerste sessie
Met vriendelijke rookgroet,
Gunther Vermeulen
De foto was van de paling twee weken geleden in twee sessies
Tweede was beter gelukt
peter zegt
Beste john is het verstandig om forel in bevroren toestand in het pekel water te leggen of eerst ontdooien ?
Smokey John zegt
In bevroren toestand neemt de forel geen zout op. Gedeeltelijk ontdooit gaat al beter….
Rob zegt
Hoi John,
leuke site waar ik veel informatie vind en een prima stappenplan bij het roken van de verschillende vissen. Helemaal top!
Maar ik heb een vraag. De laatste keer dat ik forellen heb gerookt had ik een zwarte rookaanslag op mijn vissen. Ik droog en gaar met eiken en rook met beuken. De aanslag was al na het drogen en garen. De smaak was prima, maar de mooie goudgele kleur miste ik. Heb je enig idee wat de oorzaak zou kunnen zijn? Mijn hout bewaar ik overigens in de schuur, waar het natuurlijk niet geheel vochtvrij is.
Alvast bedankt,
Rob
Smokey John zegt
Beste Rob,
Zwarte rookaanslag kan komen door de houtsoort die gebruikt wordt maar als dit schoon eiken zonder schors is geweest is dit dus uitgesloten. Wat vaak voor komt is een verkoling van vet op de roosters, vuurplaat of vlamverdeler. Ik neem aan dat het hieraan ligt….
Het is een kwestie van controleren of je zwarte druppels of kringen onderin je rookoven hebt voor je verder gaat.
Succes en de groeten van Smokey John
Johan zegt
Hoi John
mooie site heb je
als de vis de temperatuur van 72 graden bereikt is deze dan gaar of moet ik ze nog een bepaalde tijd op 72 graden houden
Groetjes Johan
Smokey John zegt
Hoi Johan,
ik heb de tekst iets aangepast naar aanleiding van jouw vraag. De forel is in principe al gaar wanneer de kerntemperatuur meer dan 50 graden aangeeft maar om alle bacteriën te doden is een iets hogere temperatuur nodig. Wanneer de kern op 68 graden is geweest gedurende vijf minuten zit je veilig. Het is een zachte vissoort dus dat gaat snel. Bereikt hij de kerntemperatuur van 72 mag hij er zeker uit.
Ook als de temperatuur in je rookoven weer wat lager is kan de kerntemperatuur nog omhoog gaan….
Succes.
Groetjes Smokey John
ronald zegt
John,
ik heb een forel van bijna 3 kg en een kleinere forel.
hoelang moet ik ze pekelen, en roken?
gr.
ronald
Smokey John zegt
Die grote jongen mag best drie à vier uur gepekeld worden. Met 250 gram zout op 4 liter water gaat dat lukken. Leg de kleinere forel er maar anderhalf uur in.
Hang je de zware forel wel stevig op met een haakpen of borgdraadje? Het zou zonde zijn als die valt… Liggend roken is misschien verstandiger.
Succes Ronald 😉
Groetjes Smokey John
ronald zegt
John,
als ik een borghaakje gebruik en een ijzerdraadje achter de kieuwen dan zou dat toch goed moeten gaan?
Smokey John zegt
Dat werkt prima Ronald. Het gaat erom dat het gewicht van de forel opgevangen wordt. De vis breekt meestal bij de nek. Daaronder dus borgen.
koen zegt
bedankt john voor de goede tips. na een beetje proberen was de vis zeer lekkere en mooi goudbruin
Smokey John zegt
Graag gedaan Koen
john zegt
Beste naamgenoot, John.
We roken op onze camping al een lange tijd forel, overheerlijk.
Meestal tussen de 40 en 50 forellen.Er kunnen er ook niet meer in mijn oven.
Wat ik nu doe 1.5 uur in de pekel. 2 uur drogen in de oven , 20 minuten garen en dan nog 1.5 uur roken. Nu moet ik binnenkort 150 forellen maken, en kom ik in tijdproblemen. Heb je ook adviezen om bijvoorbeeld het droogproces te verkorten.
Mvg
John
Smokey John zegt
Hoi John,
je zou kunnen proberen om de vis na het rijgen aan de speten alvast in de buitenlucht te drogen. Uit de zon en in de wind. Buiten het bereik van vliegen is eigenlijk alleen mogelijk met een vliegenkast.
Succes
Smokey John
Wim Appelman zegt
dag Jo,
wij denken er aan om zelf een rookkast te maken, en willen daar amerikaans eiken voor gebruiken. een van onze hobby`s is om van zelf omgezaagde bomen planken te zagen. deze gebruiken we dan weer voor tuinmeubelen en tafeltjes. we kunnen planken maken in elke gewenste dikte. weet jij of het uitmaakt of we inlands eiken of amerikaans eikenhout gebruiken?
gr Wim
Smokey John zegt
Hoi Wim,
Dat maakt volgens mij niet zoveel uit. De Amerikaanse soort is alleen wel zachter van structuur.
Groet Smokey John
tony zegt
Echt pekelen doe ik nooit. Ik maak een mengel van viskruiden, dille en peterselie. Daar wrijf ik de vis mee in. Even een nachtje in de koeling en dan zonder af te spoelen de rook oven in. Heerlijk. Maar ik lees dit nergens anders. Waarom niet?
Smokey John zegt
Beste Tony,
Fijn dat je een reactie achterlaat.
Heel vaak zit er in viskruiden ook zout! Het pekelen is er voor om de vis langer te bewaren (conserveren).
Wanneer je de forel meteen opeet is alleen kruiden natuurlijk ook gewoon mogelijk.
Wat betreft het afspoelen, sommige verse kruiden smaken gerookt namelijk niet altijd even lekker of te sterk. En om een mooie egale kleur van de vis te verkrijgen is afspoelen en drogen noodzakelijk.
Ik hoop dat dit een bevredigend antwoord is….
Groetjes Smokey John
Gerard zegt
Ik ben beginnend roker van alles wat lekker is en heb een heleboel vragen. Ik kreeg een Weber rookoven voor m`n 65 verjaardag om de tijd te doden die ik nu ineens over heb. Nou heb ik op het internet al op vele vragen het antwoord gevonden maar er blijven er nog genoeg over. Een ervan is : kan ik het hout van de Amerikaanse kers gebruiken om te roken? Dit is een parasiet die sowieso gerooid moet worden dus ideaal om mee te roken als het kan.
M.vr.gr.
Gerard
Smokey John zegt
Beste Gerard,
Leuk dat je reageert. Je kunt de Amerikaanse kers prima gebruiken om te roken. Sterker nog, het is 1 van de meest gebruikte houtsoorten van de fruitbomen. Een kleine opmerking hoort daar wel bij, het kan wat zwarte aanslag geven op je vlees of vis maar het geeft wel een lekkere smaak. Zoals je mag verwachten fruitig en iets zoet. Probeer het wel zonder bast te roken.
Groetjes Smokey John
Gerard zegt
Dear John,
Zo, daar zijn we weer, ff met de camper tijdje naar Frankrijk geweest om te genieten.
Heb intussen forel en makreel bereid met half Amerikaanse kers en half inlands eiken ( beiden zonder bast) en we zijn zeer tevreden over de smaak en de aroma. Kleur is inderdaad beetje donker maar is wel leuk effect. Ook een babykalkoen gegaard en gerookt in de Smokey Mountain.Ga nou met hazelnoothout experimenteren. (man, wat is dit een lekkere hobby)
M.vr.gr.
Gerard
Smokey John zegt
Klinkt weer allemaal erg lekker Gerard!
Smokey John zegt
Beste Arend,
Welk hout en rookmot gebruik je bij het roken van de forel?
Als je veel beuken gebruikt kan de vis weleens grauw of dof uitslaan. Zeker als de vis nog niet genoeg gedroogd is.
Groetjes Smokey John
Arend Hondebrink zegt
Beste John
Hoe kan ik voorkomen dat de forel bij mij grijs en grauw uit de rookoven komt.
kun jij me vertellen wat ik fout doe,
De smaak is prima maar de huid krijg ik niet mooi goudbruin.
Graag een antwoord van je zodat ik nog meer plezier aan het roken van vis krijg.
Ik heb al veel van jou site geleerd en elke keer gekeken naar de rubriek vraag en antwoord.
Ga zo door met deze site vind het fantastisch
Vriendelijke groeten,
Arend Hondebrink
gerard zegt
beste Jonh
Mij word vertelt dat je tijdens het roken van vis wat vocht in de rookoven moet brengen
zo ja en hoeveel de lekbak vol water of anders. Graag een antwoord.
gr:gerard
Smokey John zegt
Beste Gerard,
Met een schaal water in de rookoven zal de temperatuur iets meer te regelen zijn en wordt het druppelende vet opgevangen. Voor ambachtelijk roken willen we graag indien mogelijk minder vocht overhouden. Droog roken geeft een beter resultaat dan stomen.
Succes
Groet Smokey John